Artıgercek'in haberine göre, Rapora göre, Alanya Belediyesi, belediye sınırları içinde faaliyet gösteren tedarikçi firmalardan düzenli olarak elektrik ve havagazı tüketim vergisi beyanı almadı. Belediye sınırları içerisinde elektrik enerjisini tedarik eden firmalardan bir kısmının yılın bazı aylarına ait beyanlarını vermediği tespit edildi.

Bununla beraber; fiilen işyeri olarak kullanılan taşınmazların emlak ve çevre temizlik vergilerinin mesken statüsünde hesaplandığı tespit edildi. Alanya Belediyesi; mimarlık, mühendislik, avukatlık, arabuluculuk, diş hekimliği, özel muayenehane, serbest muhasebeci, danışmanlık ve müşavirlik gibi iş kolları tarafından işyeri olarak kullanılan bina veya bağımsız bölümlere ilişkin emlak vergilerini işyeri üzerinden alması gerekirken bu yerlerin tapuda konut olarak gözükmesi nedeniyle mesken olarak vergilendirildiği ortaya çıktı. Ek olarak; raporda belediyenin çevre temizlik vergilerinin de işyeri üzerinden tahsil edilmediği ve tahsil, takip konusunda yeterli özenin gösterilmediği belirtildi.

Sayıştay Raporu'nda Alanya Belediyesi'nin gerçekleştirdiği usulsüzlerden bir diğeri ise belediyenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların pazarlık usulüyle kiraya verilmesi oldu. Raporda, "Belediyeye ait bazı taşınmazın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na aykırı olarak pazarlık usulü ile kiraya verildiği görülmüştür. Bu kapsamda, ihalede açıklık ve rekabetin sağlanmasının Kanun'un temel ilke ve prensiplerinden olduğu ve bunun gereği olarak 36'ncı maddede yer alan "Kapalı teklif usulünün" esas usul, diğer maddelerde sayılan belli istekliler arasında kapalı teklif, açık teklif, pazarlık ve yarışma usullerinin ise belirli şartlar dahilinde uygulanacak istisnai usuller olduğu anlaşılmaktadır." ifadeleri yer aldı.

Rapora göre, imar planlarında park olanı olarak belirlenen bazı alanlar amacı dışında kullanıldı. Belediye sınırları içerisinde yer alıp imar planlarında "park" alanı olarak gözüken ancak henüz park olarak düzenlenmemiş bazı alanların Alanya Belediyesi tarafından kiraya verildiği görüldü. Yapılan incelemede; imar planında park alanı olarak tespit edilen bazı alanların park olarak düzenlenmeyip lokanta, kafeterya, lunapark, otel eklentisi, spor tesisi gibi alanlara dönüştürülerek ticari olarak faaliyette bulunan şahıs veya şirketlere kiralandığı tespit edildi.

Sayıştay Raporu'nda, "İmar planlarında kamunun ortak kullanımına ayrılmış yol, park, yeşil saha gibi alanlar, bu yerlerle ilgili altyapı çalışması halihazırda yapılmamış olsa bile, kamu kullanımından geçici süreyle bile çıkarılarak özel şahıs veya şirketlerin kullanımına verilemez. Çünkü kanun koyucunun amacı, bu alanlardan tüm vatandaşların yararlanabilmesini sağlamaktır." ifadeleri yer aldı.

SADIK BADAK " KONAKLI-SERİK OTOYOLU ZARAR VEREBİLİR" SADIK BADAK " KONAKLI-SERİK OTOYOLU ZARAR VEREBİLİR"

Alanya Belediyesi, geriye dönük olarak muhasebe sisteminde kayıtları değiştirdi. Sayıştay'ın Alanya Belediyesine ait harcama belgeleri incelemesi ile özellikle taşınmaz satış işlemlerine ilişkin muhasebe işlem fişlerinde geriye dönük olarak kayıtların değiştirildiği tespit edildi.

Alanya Belediyesi'nin taşınmaz satış işlemlerinde muhasebe işlem fişlerindeki kayıt hatalarının doğrudan sistem üzerinden değiştirdiği, hatalı kayıtlarının yeni ve doğru kayıtları içerecek şekilde muhasebe işlem fişleri oluşturulmadan yaptığı, imzalı muhasebe işlem fişlerinde yer alan hesap ve tutarlar ile yevmiye defterinde yer alan hesap ve tutarların farklılıklar içerdiği tespit edildi.

Editör: Antalya Saati