Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, denizcilik sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirmeye devam ediyor. Ünlü, Türk sermayesinin bu kez de yolcu gemisine, kruvaziyer gemi turizmine ve yüzen otellere yatırım yapması gerektiğini söyledi. Kabotaj Kanunu’na göre yabancı bayraklı gemilerin Türkiye’ye sadece yolcu ve yük getirdiğini hatırlatan Ünlü, “Türkiye’den sadece yük ve yolcu götürür. Bizim limanlarımızın birinden öbürüne yük ve yolcu taşıyamaz. Ne yazık ki yabancılara yasakladığımız bu işi kendi gemilerimizle yapamıyoruz. Kabotaj kanuna göre Türk limanları arası yolcu ve yük taşıma hakkı sadece Türk bayraklı gemilere aittir. Antalya limanına yabancı bayraklı ‘kruz gemiler’ turistleri getiriyor. Peki bu konuda rekorlar kırabiliyor muyuz? Tabii ki hayır. Kruvaziyer turizminde Ocak-Ağustos döneminde bölgemizde bulunan Alanya limanına 8 gemiyle 10 bin 562 yolcu, Antalya limanına 12 gemiyle 8 bin 489 yolcu geldiği Denizcilik Genel Müdürlüğü’nce bildirildi. Bu rakamlar, 3 tarafı denizlikle çevrili ülkemiz için kesinlikle çok yetersiz” dedi.

Antalya’nın “Vergi Yüzsüzleri” listesi açıklandı Antalya’nın “Vergi Yüzsüzleri” listesi açıklandı

D5E73Ffe 7De7 4604 99Ce 4E40D40577Ba

SEFERE ÇIKACAK GEMİMİZ YOK

1970’li yıllarda Antalya’da iskeleye demir atan ve Antalya turizmine katkı koyan Samsun, Ankara ve İstanbul’dan hareket eden ve İskenderiye’ye kadar giden Türk bayraklı kruvaziyer gemileri olduğunu hatırlatan Ünlü, “Şimdi hadi gidin ve gezin bakalım. Geçti gitti anılarda kaldı o günler. Şimdi ne gezebilir, ne binebilirsiniz. Kruvaziyer gemi ile Antalya’dan yukarı doğru İzmir ve İstanbul’a gitmek istiyorsunuz ama gidemezsiniz! Fakat yabancı bayraklı gemiye biner iseniz Yunan adalarına, İtalya’ya ve diğer ülkelere gidebilirsiniz. Neden acaba? Çünkü Türk bayraklı olup limanlarımız arası yolcu taşıyacak, dış hatlarda tarifeli sefere çıkacak gemimiz yok. Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ)1970’lerden önce 4 dış hatta 16 limana,10 iç hatta 50 limana yılda bini aşan seferler yapıyordu” diye konuştu.

TDİ’Yİ ÖZELLEŞTİRDİK!

“Türk bayraklı gemilerimiz ne oldu? Nerede bu güzel gemiler?” diyen Ünlü şöyle konuştu: “Tarihe bir not düşmek adına gençlerimizin öğrenmeleri için ve unutan vatandaşlarımızın anılarını tazelemesi için yazalım mı? Akdeniz, Gülnihal, Gülcemal, Tarsus, Gemlik, Ankara, Ayvalık, İskenderun, Ege, Kadeş, Samsun, Sus, Marakaz, Karadeniz, Kadeş, Etrüsk, Tırhan, Truva özelleştirildi ve satıldı. Hepsi denizcilik tarihimizin şanlı sayfalarında resimleri ve hatıraları ile yerlerini aldılar. M/F Ankara Feribotu Piri Reis Üniversitesi okul gemisini oldu. M/F Samsun Feribotu Türk Deniz Eğitim Vakfı tarafından eğitim ve staj gemisine dönüştürülmek amacıyla ilk önce kiralandı. 1 yıllık tadilat sonrası eğitim gemisine dönüştürüldü. 2017’de staj seferine çıktı gerisi gelmedi. Kaderine terk edildi. 2021 yılında Aliağa gemisi söküme gitti.”

YOLCU GEMİSİ FİYATLARI DÜŞTÜ

Ünlü, açıklamasının sonunda denizcilik sektörü olarak istek ve talepleri de dile getirdi. Denize ve kruvaziyer turizmine yatırım yapılmasını isteyen Ünlü, şöyle devam etti: “Armatörlerimiz yatırımlarını yük gemilerine yaparak filolarını zenginleştiriyorlar. Hayırlı ve uğurlu olsun. Türk bayrağını dünya denizlerinde dalgalandırıyorlar. Ne güzel ve gurur verici, Allah selamet versin. Turizmcilerimizde memleketimize döviz kazandırıp, istihdam sağlayarak çalışmalarına devam ediyorlar. Dünya ile rekabet içinde pazardan pay kapmaya çalışıyorlar. Turizm sektöründe yer alanlar tatil köylerine yatırım yaparak otel zincirlerini genişletiyorlar. Ne güzel ve gurur verici, Allah selamet versin. Fakat yolcu gemisine, kruvaziyer gemi turizmine, yüzen otellere yatırım yapan Türk firması yok. Halbuki şu an dünyada yolcu gemisi fiyatlarının düştüğü bir ortamda sermayenize yön verin ve denize ve kruvaziyer turizmine yatırım yapın.”  

Editör: Antalya Saati