Raporun değerlendirilmesine göre, bu işlem kamu idaresinin yetki ve sorumluluk alanındaki ambalaj atıklarının ayrıntıları, ayrıntıları, ayrıştırılması ve sunulan hizmetlerin yer aldığı bir imtiyazın, ihalesiz olarak çevre lisanslı bir özel kuruluşa devredilmesi olarak etiketlendi.
Raporun değerlendirilmesi ise şu şekilde: “İdarenin ambalaj ve tekstil atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi imtiyaz hakkının ihalesiz olarak devredilmesi kamu idaresinin yetki ve sorumluluk alanındaki ambalaj atıklarının toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve depolanması hizmetlerini içeren imtiyaz; ilgili bütün hizmetler sonuçları itibariyle gelir getirici faaliyetler olmasına rağmen, bir sözleşme ile çevre lisanslı özel kuruluş olan bir firmaya ihalesiz devredildiği görülmüştür.
Raporda, söz konusu işin 5 yıllık sözleşme karşılığı yıllık 280 bin TL'ye verildiği belirtilerek, "Bu işin gelir getirici bir faaliyet olması nedeniyle, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre ihale edilmesi gerekir" denildi.
Muratpaşa Belediyesi ise rapora cevap verirken, ambalaj atıklarının tüketilmesi ve işlenmesi için rekabet ortamının kapsandığını, sözleşme ve teknik şartnamenin Çevre, Şehircilik ve İklim Yetiştirme Bakanlığı'ndan lisans alan firmalara gönderildiğini belirtti. Ancak Sayıştay raporunda, bu durumun 2886 sayılı kanun hükmüne uygun olarak yapılmadığı ifade edildi.HABER MERKEZİ