Antalya’da Phaselis Antik Kenti, Antalyalı Mehmet Nuri Ersoy’un yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihale edilerek ranta iddialarına konu olmuştu. 1. Derece Sit Aanındaki yapılaşmaya kamuoyundan büyük tepki gelmişti. Yapılan eylemler ve açılan davalar sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıkmış ama bakanlık yargının kararına uymayarak alanda çalışmalarına devam etmişti. Yolsuzluk ve rant iddialarının gündeme geldiği konuda gece saatlerinde inşaat çalışmalarına dahi devam edilmişti. Konuya ilişkin açılan davada bilirkişi raporu kent ve kamu lehine karar verdi. İhale mahkemece iptal edildi. Rant ihalesinin iptali sonrası bölgede aylarca çalışan taşeron şirketlerin bölgeye verdiği zarar ve alanda yaptığı inşaat çalışmalarının kaldırılması bekleniyor. 15 Nisan günü yerinde inceleme yapan ŞPO Antalya Şube Başkanı Funda Yörük ve Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan yerinde yaptığı incelemeler sonrası açıklamalarda bulundu.
“ÖNLEMLER ALINMALI”
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açmış olduğu dava sonuçlandı. Yörük ve Kıldan yaptığı açıklamada, “Barındırdığı ulusal ve uluslararası ölçekte değere sahip biyoçeşitlilik, endemik türler, bozulmamış habitatlara sahip olması, özgünlük, güzellik ve enderlik özellikleri arz etmesi gibi hususlardan "Doğal Sit" özelliklerini de gösterdiği, dava konusu projelerin alana aplikasyonu sonucunda biyoçeşitliliğe ve doğaya negatif etkilerde bulunmaktadır. Alacasu ve Bostanlık koyuna yönelik hazırlanan Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesine ait yapımı planlanan uygulamalara ilişkin vaziyet planı ve projelerinin mevzuat hükümlerine, ilke kararlarına, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmaktadır” denildi.
“FUANA ZARARINI KALDIRIN”
Projenin iptaline ilişkin açılan ve kazanılan davaların sonucunda 15 Nisan günü Alacasu ve Bostanlık Koyları’nda Yörük ve Kıldan’ın yaptığı incelemeler sonrası, yapılan taşınmazların kaldırılması istendi. Yapılan inceleme ile ilgili şu talepler aktarıldı:
“3 Mart 2023 tarihinde açmış olduğumuz davalara rağmen her iki koyda da projedeki yapıların imalatları tamamlanmıştır. İmalatları tamamlanmış wc, duş, büfe vb. yapılar kullanıma kapalı, atıl bir vaziyettedir. Alacasu (Cennet) ve Bostanlık Koyu sahillerinde kullanılmak üzere hazırlanmış ahşap platformlar ve plastik şezlonglar yapıların etrafında istiflenmiş vaziyettedir. Günübirlik ve kamp amaçlı kullanımlar sonucunda çıkan çöpler poşet içerisinde alanda birikmiş vaziyettedir. Koylarda araçlar orman içerisinde endemik bitkilere ve ağaçlara zarar verecek şekilde park edilmektedir. Cennet Koyu’nda istiflenen ahşap platform ve şezlongların çalınma vb. sebeplerden dolayı en az bir kişinin orda yaşadığına dair çadır, mutfak vb. durumlar görülmüştür”
“UZMAN KİŞİLERİN GÖZETİMİNDE ESKİ HALİNE DÖNMELİ”
Yörük ve Kıldan, “Tüm bu yukarıda belirtilen olumsuz durumların, dava sonucunun kamu yararında olmasına rağmen kamu yararına olmadığı, alanda doğal ve arkeolojik alanın zarar görmeye devam ettiği açıkça görülmektedir. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu' nun 13/10/2022 tarih ve 14634 sayılı kararına imza atmış tüm Belediyeleri, Kurum ve Kuruluşları proje iptal kararını yerine getirilmesinin sağlanmasına, uzman kişilerin gözetiminde zaman kaybetmeksizin yapılan tüm yapıların alandan kaldırılma işlemlerinin başlatılmasına ve tamamlanmasına, alanın eski doğal haline kazandırılmasına, alanın günübirlik kullanımlarının kontrolünün sağlanmasına davet ediyor, dava kararının yerine getirilmemesi halinde gerekli yasal işlemleri başlatacağımız bilgisini kamuoyuna bildiriyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.
Tuğçe ÇAM