Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, Antalya Büyükşehir Belediye Meclis kararıyla onaylanan Muratpaşa Mahallesi’nde ki eski Real AVM alanı imar planı değişikliğiyle ilgili kamuoyunda çıkan olumsuz haberlerin ardından çok sert bir açıklama yaptı. Açıklamada, imar planında imzası bulunan serbest şehir plancısı aynı zamanda Oda başkanı olan Funda Yörük’ün tartışmaların odağına çekilmesinin son derece yakışıksız olduğu belirtilerek, şu görüşlere yer verildi: “İlimiz Muratpaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 12710 ada 4, 7, 12, 13, 14, 15 ve 16 nolu parsellerde (Eski Hal Alanı olan mevcut Haşim İşcan Kültür Merkezi ile Real AVM alanı) imar planı değişikliği 13.02.2023 tarih ve 132 sayılı Antalya Büyükşehir Belediye Meclis kararıyla onaylanması üzerine basında ve kamuoyunda çeşitli tartışmalar ve açıklamalar yapılmaktadır. Bu çerçevede imar planında imzası bulunan Serbest Şehir Plancısının aynı zamanda Oda başkanımız olması nedeniyle tartışmaların odağına çekildiği görülmektedir. Bu nedenle odamızca bir açıklama yapma gereği doğmuştur.”
SON DERECE YAKIŞIKSIZ
Açıklamada, TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın kurulduğu günden bu yana, kanunlara, şehircilik bilimine ve kamu yararına aykırı olan plan ve uygulamalara karşı mücadelesi çerçevesinde gerektiğinde yasal süreçleri de izleyerek görevini yerine getirmekle yükümlü olduğu hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: ”Bugüne kadar mesleğimiz uzmanlık alanına giren konuları; planlama ilkeleri, kent yararı, mevcut hukuksal durumlar vs. birçok teknik ve uzmanlık gerektiren değerlendirmeler doğrultusunda inceleyerek kararlar tarafımızca alınmaktadır. Fakat odamızca birçok eleştiri, itiraz veya dava konusu edilen konular hiçbir şekilde kişiselleştirilmemiş, kurumlar yıpratılmaya çalışılmamış veya siyasi çıkarlar gündemimizde olmamıştır. Kamuoyunda bilinçli olarak sadece plan müellifinin hedef tahtasına oturtulması, yıpratılmaya çalışılması ve başka planlarla bağdaştırılarak eleştirilmesi ve kendi çıkarlarına ya da geçmişte odamızca kendi planlarına davalar açılması nedeniyle, bilinçaltlarındaki hesaplaşmalar olması sebebiyle son derece yakışıksızdır.”
KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ
“Kentimizde her ay belediyelerce yüzlerce imar planı veya değişikliği belediye meclislerinden geçmektedir. Bu planlardan odamızca dava konusu edilen plan sayısı son derece azdır. Dava konusu edilen planlarda bile planı yapan plan müellifi, Meclis Üyesi, İmar Komisyonu Üyeleri ya da Belediye Başkanları hiçbir şekilde sorumlu tutulmazken, gündemimizdeki konuda da planının onaylanmasındaki Meclis Üyeleri, İmar Komisyonu veya Belediye Başkanının hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi sadece plan müellifi arkadaşımızın çirkin tartışmalarda isminin geçmesi kabul edilemez. Odamız bu tartışmalara hiçbir şekilde girmeyecek olup gündemdeki konuları bilimsel çerçevede planlama esasları teknik, hukuksal ve kentin yararına olan gerekçelere göre değerlendirmeye devam edecektir. Planlama aldığımız eğitim ve yasal çerçevede verilen yetkilerle mesleğimizin uzmanlık alanıdır. Hiçbir eğitim almamış, planlama bilgisi bulunmayan kişilerce kent gündemi tartışmaları kurumsal ortamlarda yapılmamalıdır.”
MECLİSTEN ‘TİCARET ALANI’ ÇIKTI
“Plan değişikliği konusunda plan müellifine eleştiriler bu plan değişikliği ile bu bölgede ulaşım yoğunluğunun artması ve kamu alanının ticarete çevrilmesi üzerine yoğunlaşmaktadır. Plan değişikliği Meclis gündemine 02.12.2022 tarih ve 220321 sayılı yazıyla havalesi yapılan öneride görüleceği üzere 12710 ada 4, 13 ve 16 parseller ‘Kültürel Tesis Alanı’ olarak plan müellifince önerilmişken; 13.02.2023 tarih ve 132 sayılı Antalya Büyükşehir Belediye Meclis kararında görüleceği üzere; ‘12710 ada 4, 13 ve 16 nolu parsellerin ‘Ticaret Alanı’ olarak düzenlenmesi kaydıyla’ değiştirilerek onaylanmıştır. Dolayısıyla Haşim İşcan Kültür Merkezinin bulunduğu parsellerin ticaret olarak planlanması meclis aşamasında olmuş plan müellifi ile ilgisi bulunmamaktadır.“
TEKNİK DEĞERLENDİRME
Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi’nin yaptığı açıklamada, konunun teknik değerlendirmesi de yapıldı. Açıklamada, 12710 ada 4,7,12,13,14,15 ve 16 nolu parsellerin yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında kullanım fonksiyonunun ‘Merkezi İş Alanları (MİA)’ olarak görüldüğü ifade edilerek, şu görüşlere yer verildi: “Yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı plan hükümlerinin 27. Maddesinde MİA Amaçlı Ticaret Kullanışlarına Dönüşecek Alanlar; ticaret ve üst katlarda konut işlevli dönüşüm alanlardır. Yapı yoğunluğu min. parsel 2000 m2 yüzölçümüne ulaşırsa E=1.00 olacaktır. Çevre duyarlı planlama ve projelendirme ilkelerine uyulacak, gabari ve silüet etüdleri yapılacaktır. 12710 ada 4,7,12,13,14,15 ve 16 nolu parsellerin yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında kullanım fonksiyonu; ‘Özel Proje Alanı’ olup yapı kullanma koşulları ise M1 işaretli ada, E=1.00 Hmax=Serbest Kat şeklindedir. Yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı plan hükümleri aşağıda belirtilmiştir. M1 İşaretli Adalar:M1 İşaretli adalar işlev değişikliği ile MİA kullanışlarına dönüşecek kamu kuruluş alanlarıdır. (Mülkiyeti kamuya ait alanlar anlamındadır)”
MECLİS KARARI GEREKİYOR
“Dönüşüm alanlarında ticaret ve resmi, özel büro binaları yanı sıra sosyal-kültürel tesisler ve yeşil alanlar yer alabilir. Dönüşüme konu olan alanı yakın çevresi ile ele alan 1/500 ölçeğinde ve kentsel tasarım ayrıntısında bir plan hazırlanacak, bu plan İmar Komisyonu'nun uygun görüşü ve Belediye Meclis Kararı ile İmar planı kararı haline dönüştürülecektir. 1/500 Ölçekli plan çalışmaları kapsamında en az iki kesit - silüet hazırlanacak, bu belgede yakın çevresindeki (civar yapılar ve adaları) yapılaşma gösterilecektir. Bu alanlarda yapı yoğunluğu, 5.1. maddesinde sözü edilen 1/500 Ölçekli projede yapılan yapılaşma önerisi ve Belediye'nin uygun görüşü ile belirlenecektir. Bu alanlarda yapı yoğunluğu sabit kalmak ve MİA amaçlı kullanışlara ilişkin yapı yapmak koşulu ile; ön, komşu ve arka bahçe mesafeleri yürürlükteki yapılaşma koşulları uyarınca bırakılarak TAKS en çok 0.5 olarak kullanılabilir. Bu durumda blok boyu ve derinliği koşulu aranmaz. Otopark Yönetmeliği'ne uyulacaktır. MİA Kullanışlı alanlar; ticaret ve üst katlarda konut işlevli dönüşüm önerilen alanlardır.”
PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİN DEĞERLENDİRMESİ
Plan değişikliğinde öncekinden daha fazla inşaat alanı olmadığı da hatırlatılarak, “12710 ada 4, 13, 16 parsellerin bulunduğu Belediye yani Kamu mülkiyetindeki Haşim İscan Kültür Merkezinin bulunduğu alan ile 12710 ada 14 ve 15 parsellerde eski Real Alışveriş Merkezinin olduğu Özel Mülkiyet olarak, Planlama bölgesini iki kısma ayırmakta yarar bulunmaktadır. Her iki alanda mevcut 1/5000 imar planında MİA, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında Özel Proje Alanında E=1.00 Hmax= Serbest iken yapılan değişiklikte mevcut emsal aynen devam ettirilmiştir. Dolayısıyla değişiklik ile bölgede öncekinden daha fazla inşaat alanı olmayacağı görülmektedir. Bu durumda ulaşım yoğunluğu değişikliği sadece konut alanına dönüşmesi ile değerlendirildiğinde konut alanı olması aynı yoğunlukta bir ticaret alanı yaratılmasından daha fazla trafik yükü oluşturmayacağı tarafımızca değerlendirilmektedir. Bu alana benzer nitelikte olan ve daha az yüz ölçüme sahip eski Otogar Alanında yapılan Ticaret Alanındaki (MARKANTALYA) kent içi trafik yükünün bugün kente olumsuz etkisi açıkça görülmektedir” denildi.
YAKIŞIKSIZ TUTUMLARI KINIYORUZ
Açıklamanın sonunda, yapılan değerlendirmeler ışığında her planın tartışılacak yönlerinin olduğu hatırlatılarak şöyle denildi: “Belediye mülkiyetindeki alanın bu şekilde planlamasının Belediye kazanımlarının devam ettirilmesi adına belediyesince değiştirilerek onaylandığı, belediye mülkiyeti ticaret alanı planlanmasa bile önceki (Real AVM alanı) örneğinde olduğu gibi mevcut plan haliyle de özelleştirmeye tabi tutulabileceği, planın özel mülkiyette olan kısmının da özelleştirmesinin yıllar evvel önce yapıldığı, konut ilavesi ile ulaşım yoğunluğunun artmasının teknik bir gerekçesinin oluşturulamayacağı, yaşaması düşünülen planlama nüfusu için kişi başına düşen mevzuat standartlarına uyulduğu yönleriyle değerlendirme tarafımızca yapılmıştır. Bugüne kadar odamızca daha önce dava konusu edilen planlar dahil hiçbir planı yapan ya da onaylayan kişileri kişiselleştirmeden, her planı kendi içerisinde değerlendiren Oda yönetimimiz, yakışıksız tutumları kınıyor ve kent için olan tartışmaların kurumsal etik değerlendirmeler çerçevesinde olmasını temenni ediyoruz.” Haber Merkezi