Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre; kentsel dönüşüm, afetlere dayanıklı binalar ve riskli yapılar konuları, son zamanlarda yoğun şekilde tartışılan konular arasında yer aldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya'da 40 yaşın üzerinde yaklaşık 85 bin binanın bulunduğunu duyurarak, kentsel dönüşüm projeleri için 19 ilçe belediyesiyle çalıştığını açıkladı. Uzmanlar, depreme dayanıklı bir yapının zemin etüdü, doğru proje ve uygun malzemelerle oluşturulması gerektiğini belirtti. Araştırmalar, Antalya'nın deprem riski taşıyan bölgelerini tespit etti ve Antalya Limanı-Boğaçayı hattında yeraltı suyu, sahil bandındaki falezlerdeki kayma ve Lara'daki kumullara dikkat çekti.

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, geçtiğimiz günlerde Antalya’da depreme dirençli kentler konulu bir panele katılmış, konuşmasında Antalya’nın batısında bulunan ovalara karşı uyarıda bulunmuştu. Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Körfezi'nde zemin yapısının göz ardı edilerek verilen imar izinlerinin felakete davetiye çıkardığını söyleyerek yetkilileri uyarmıştı. Prof. Dr. Görür, bu alanlara çok yüksek katlı ve ağır binalar inşa etmenin, olası bir depremde sorun yaratabileceğine dikkat çekmişti. Görür; Antalya için kentin genişlememesi ve fay alanlarına yaklaşılmaması önerisini yapmıştı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya'nın zemin yapısı nedeniyle ciddi deprem riskleriyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Çeltik, özellikle kıyı şeridinde yer alan jöle kıvamındaki zeminin yapılaşmaya uygun olmadığını ifade etti.

Jeofizik mühendisi Engin Erarslan, Konyaaltı'ndaki Boğaçayı projesinin tuzlu suyun zemini tahrip ettiğini ve olası bir depremde bölgede sağlam bina kalmayabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca falezler ve Lara sahil bandındaki kumul yapı da Antalya'nın riskli bölgeleri olarak belirlendi.

Antalya'da afetlere karşı sakınım planlaması ve master planının olmadığına dikkat çeken uzmanlar, riskli yapıların envanterinin çıkarılması, hastane ve eğitim kurumlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, yapı envanterinin çıkarılmasının öncelikli bir konu olduğunu vurguladı ve deprem kaynaklı riskleri en aza indirmek için aksiyon planlarının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZİ